Stora Potatispriset 2009

Richard Tellström, etnolog och filosofie doktor i måltidskunskap, belönades med Stora Potatispriset 2009 för sitt arbete med att ta fram nya smakord för potatis.

Potatispriset_2009

Potatisakademien bildades 2008 och har som syfte att:

  • Främja kunskapen om potatis, Solanum Tuberosum, genom utbildning och information.
  • Öka medvetandet om potatisens gastronomiska och kulinariska egenskaper.
  • Positionera potatisen genom att lyfta fram dess hälso-, miljö-, och näringsmässiga betydelse.
  • Värna om potatisen i ett historiskt och kulturellt perspektiv.

Den 29 mars, på Jonas-dagen, var det dags för akakdemien att för första gången dela ut det Stora Potatispriset i samband med akadmeiens årsmöte. Priset består av diplom, en kopparpotatis med plakett (formgiven och tillverkad av Alingsås-smeden Peter Petersson) och en presentcheck på 5 000 kr. Det högtidliga utdelandet ägde rum i anrik miljö på Östad Säteri en gång i Jonas Alströmers ägo och som än idag förvaltas av familjen Alströmer.
Värdig mottagare av priset är en person som arbetar i samklang med akakdemiens syfte och denna gång, den första, var det Richard Tellström etnolog och filosofie doktor i måltidskunskap vid restauranghögskolan i grythyttan som mottog det med motiveringen:

”För ditt arbete med att sätta ord på hur potatis smakar, potatisens smakord, samt för spridandet av dessa kunskaper”.

Hittills har potatis sålts endast med ord för konsistens, dvs fast eller mjölig – något som säger mycket lite om potatisens smak. I den smakstudie som Richard Tellström gjort har man använt sig av etablerade smakbegrepp från andra livsmedel, ex smör, kastanj, kronärtskocka, mandel, ärta. I några av dessa smakbegrepp ingår tre viktiga grundsmaker som sötma, syrlighet och beska.

  • Print
  • PDF
  • Facebook
  • Twitter
  • LinkedIn
  • Google Bookmarks
  • Live