Patéer

Potatispaté, ca 10 skivor

1 kg potatis av mjölig sort
1 dl finhackad persilja
2 pressade vitlöksklyftor
1 1/2 tsk salt
1 krm svartpeppar

Ev 2 tsk örtkryddor av valfri sort
2 dl riven lagrad ost
4 ägg
2 dl vispgrädde
1 dl mjölk

Gör så här

Sätt ugnen på 175 grader. Skala potatisen. Blanda persilja, vitlök, alla kryddor och osten. Lägg ett smörpapper i botten på en smord, avlång form (1 1/2 l). Skiva potatisen tunt, helst i matberedare. Varva potatisen och ostblandningen i formen. Vispa ihop ägg, grädde och mjölk och häll över potatisen. Grädda i nedre delen av ugnen tills potatisen känns mjuk, ca 1 tim. och 15 min. Låt patén kallna och stjälp upp den. Slå in patén i folie och förvara i kylen till serveringen. Skär patén i skivor och garnera med färska örtkryddor. Servera t ex på buffébordet.

  • Print
  • PDF
  • Facebook
  • Twitter
  • LinkedIn
  • Google Bookmarks
  • Live